Walking Landscapes – kunstvandring

Gennem hele sommeren vandrer hver dag en kunstner i 12 timer. Undervejs livestreamer de på Facebook time deres kunstneriske fortolkning af det landskab, de går i. Det er Metropolis med Trevor David i spidsen der har taget initiativ til at gøre koncepter Walking Copenhagen fra 2020 landsdækkende. Her er Britt Kristensen blevet godkendt til at deltage.

Udsigt over kridtgraven i Rørdal, hvor kridtudvinding efterlader turkise søer
Kridtgraven i Rørdal, hvor Aalborg Portland udvinder store mængder kridt til cementproduktion. Det udleder store mængder CO2 og skærer sig dybt ind i landskabet, men der er også en forunderlig skønhed over området.

De magiske tipvogne og skorstene

Som barn på ferie hos min faster i Nørresundby kunne jeg se hen på se mærkelige små vogne køre på broer over vejene, men det var umuligt at se, hvad der var i dem. Aldrig havde jeg set noget i lignende. Længere væk på den anden side af fjorden stod høje skorstene og lukkede mørk røg ud, mens røde lygter blinkede afskrækkende til flyene. Begge dele var forbundet med kridt.
Jeg har også, uden at vide det, boet i bydele, der var defineret af kridtets historie og gået tur i byens kridt-ar. Turen kommer til at se Aalborg og Nørresundby med andre briller.

Jeg har valgt at gå i kridtets fodspor gennem Aalborg og Nørresundby for at se på, hvordan kridt er grundlaget for byen, hvordan det har sat aftryk på bydele, erhverv, miljø og mennesker og hvordan arene i landskabet er blevet til naturperler i byen. Jeg kalder vandringen for sKRIDT.

sKRIDT skrevet med kridt. Man kan tegne og på den måde deltage på turen
Man kan tegne og på den måde deltage på turen

sKRIDT – i kridtets forspor

Aalborg og Nørresundbys udvikling hænger i høj grad sammen med kridt i undergrunden. Kridtet er blevet udvundet flere steder i Aalborg og Nørresundby til produktionen af cement. Det har sat fysiske spor i med dybe krater i landskabet med turkise søer.

I dag er de forladte udgravninger ar, men også rekreative naturperler. Natur opstået på kunstig vis. Men kridtet har sat spor på mange flere kontrastfulde måder.

Jeg vil fortælle historien om byens kridt ved at tage mange skridt gennem de mange landskaber, det har påvirket økonomisk, naturmæssigt, arkitektonisk og menneskeligt. Undervejs får publikum mulighed for at tegne med kridtet fra byens kerne og undergrund, og jeg møder nogle af de, der ved rigtig meget om kridtets betydning for Aalborg og Nørresundby. Kridtet kommer også til at sætte aftryk på mig i løbet af dagen.

Kridt er skrøbeligt og muligt at viske ud, men alligevel er det en vigtig del i fremstillingen af cement, som er stærkt og uforgængeligt, og kridt i undergrunden er noget af det mest stabile at bygge på. Men udvindingen af det hvide kridt er i høj grad sort som kul.

Cementfabrikkerne har skabt arbejdspladser og økonomisk fremgang i byen. Hele bydele er skabt rundt om fabrikkerne, men de har også forurenet med hvidt kridtstøv og der bruges stadig store mængder af kul til at fremstille cement med et kæmpe CO2udslip til følge. Aalborg Portland henter hver dag mere end 10.000 ton kridt op.

Cement bruges til både de mest hæslige og trøstesløse bygninger, men også til skønhed og billige boliger. Træd et sKRIDT ud i kridtets historie – og gå gerne med på dele af ruten

Deltag på turen

To steder på turen er publikum velkomne til at deltage aktivt ved at tegne med kridt på fortovet, på mig eller på dem selv. Man er også velkommen til at slå følge på turen fra Mølholm og til Lindholm.

Der er livestreaminger hver hele time på Facebook fra kl 9-21

Program Sankt Hans aften 23. juni

kl 9. Aalborg Portland
kl 10. Kridtgraven Aalborg Portland
kl. 11 Vejgård
kl 12 Eternitgrunden
kl 13 Frøspringvandet (tegne) ved Bispensgade/Gravensgade
kl 14 Nordens Kridtgrav
kl 15 Mølholmvej v. Frivilliges Hus 8.
kl 16 Vestre Bådelau (tegne)
kl 17 Lindholm. Den gamle DAC grund.  
kl 18 Lindholm Kridtgrav
kl 19 Kridtgraven Nr. Uttrup
kl 20 området v. cementvej/ IBF Betonvarefabrik
kl 21 tunnelhavnen

Walking Landscapes er organiseret af Metropolis – Københavns Internationale Teater i samarbejde med 12 kommuner med støtte fra Nordea-fonden. I Aalborg har Teater Nordkraft, Kunsten, Aalborg Teater og ikke mindst Aalborg Kommune en meget stor finder med i organiseringen.

Se hele programmet for sommerens vandringer her.

Nøgleord: , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.